maandag 28 juli 2014

Van woord tot zin: (geen) inspiratie

 Geen idee wat de rubriek 'van woord tot zin' is? Klik hier.
In het eerste deeltje van deze rubriek geef ik jullie tips tegen een schrijversblok, want elke tekst begint met een idee. Je krijgt inspiratie en daarna schrijf je.

Schrijversblok (Engels: writer's block) is het tijdelijke onvermogen van een schrijver of componist om tot schrijven te komen.
Het (creatieve) schrijfproces verloopt deels onwillekeurig. De schrijver is gedeeltelijk afhankelijk van factoren die niet onder zijn controle vallen, wat soms leidt tot een (tijdelijk) verlies van inspiratie. Men spreekt over schrijversblok als het om een flinke tijdsspanne van niet kunnen schrijven gaat.
Bron: wikipedia 

Zoals hierboven wordt uigelegd is een writer's block of in het Nederlands schrijversblok (wat klinkt dit raar) erg lastig. Vaak waait het vanzelf wel over, maar als je er maanden aan vast hangt is het alles behalve fijn. Hierbij heb ik enkele tips voor jullie klaar als je ooit nog eens in die vervelende writer's block raakt.

 1. Leg de lat niet te hoog 
Je hoeft geen besteller te schrijven en al helemaal niet als je even ten einde inspiratie bent. Leg de lat voor jezelf dus zeker niet te hoog en geniet gewoon van het schrijven. (zie punt 2) 

 2. Schrijf over iets onbenulligs 
Kijk rond in de kamer waar je zit en schrijf over een voorwerp (bv. een stoel). Zo schrijf je toch en wakker je misschien wel je inspiratie aan. Ook een boek zoals 642 Things to write kan je zeker ideeën geven. 

 3. Zoek inspiratie 
Vaak wordt er gezegd dat je de ideeën zelf moet vinden, maar daar geloof ik echter niet zo erg in. Natuurlijk kan het plots gebeuren dat je een geweldige verhaallijn te pakken hebt, maar probeer toch niet stil te zitten en ga ernaar opzoek. Als je net als mij een tiener bent, is het soms moeilijk om opeens de deur uit te gaan. Vergeet dus niet dat er ook op het internet, in tijdschriften en boeken, bij gesprekken met anderen, bepaalde ervaringen, etc. heel wat inspiratie te vinden is! 

4. Voorkom uitstelgedrag 
Met andere woorden: zoek een manier om toch elke dag te schrijven zodat je geen uitstelgedrag vertoond (hierover later meer). Houd een dagboek bij, meld je aan bij een forum of vul een vragenlijstje in over jezelf die je op het internet vindt. 

5. Weet dat het overgaat 
Elke schrijver heeft wel eens een schrijfersblok. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, blijf schrijven, maar maak van de tijd gebruik om andere creatieve dingen (zoals tekenen, schilderen, boetseren, bakken, scrapbooken, etc.) uit te proberen! 

Heb jij wel eens last van een writer's block? Wat doe jij eraan? 
x Lisa
 Vergeet ons niet te volgen!
Follow on Bloglovin

13 opmerkingen:

 1. Ik ben altijd zo slecht met me inspiratie! Echt erg! Haha xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superleuk artikel! Echt leuk om te lezen!

  Liefs,
  Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel herkenbaar hoor!!

  Ps: like de Facebook pagina van heldinophakken en maak kans op de nieuwe damesparfum van Hugo Boss “Ma Vie” t.w.v. €95,-

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb er eventjes last van gehad, maar doordat ik meer op de dingen om me heen ging letten en dus ook meer genoot van de kleine dingen, kwam mijn inspiratie uiteindelijk weer terug. Fijne tips! x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke tips! Liefs irene

  www.madebyirenelouise.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha, dit lees ik precies op het goede moment. Thanks voor de fijne tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, heb ik wel eens last van! Bedankt voor de tips:)
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gelukkig heb ik daar nog geen last van gehad, maar het zijn wel handige tips x

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuke tips!

  Ik denk dat iedereen wel eens last heeft hiervan. We kunnen helaas niet 24/7 creatief denken. ^^ Ik laat het dan gewoon even voor wat het is en de dag erop lukt het wel weer.

  x Aurélie

  BeantwoordenVerwijderen

 
Images by Freepik