dinsdag 26 augustus 2014

Deel 1: Hoe overleef ik school als hsp?


Binnenkort is het alweer 1 september en dan mag ik opnieuw achter de schoolbanken gaan zitten. Jullie weten alvast dat er dit jaar enkele veranderingen op de planning staan en als hsp was/is school niet iets gemakkelijk. Omdat onze blog vrij persoonlijk is, wou ik hooggevoelig niet laten verdwijnen in artikels op onze blog. Klik niet meteen weg als je geen hoogsensitief persoon bent, misschien staan er ook voor jou enkele tips tussen. En stiekem zal ik deze tips zélf nog eens moeten herlezen doorheen het schooljaar.

Accepteer de angst/stress
Iedereen is zenuwachtig voor hun eerste schooldag, wij als hooggevoelige personen waarschijnlijk net iets meer. Haat jezelf dus niet als je niet goed kan slapen of niet tot rust kan komen. Er zullen ups and downs zijn, sta daar dus ook voor open. Ikzelf heb, ook door het jaar heen, last van stress/angst dus je bent zeker niet alleen.

Geef jezelf rust
Omdat wij de prikkelingen niet kunnen ‘filteren’ zoals een ander, is het belangrijk om jezelf tot rust te brengen. Dit kan d.m.v. meditatieoefeningen, ademhalingsoefeningen, etc. maar ook via het kleuren in een kleurboek (voor volwassenen), mandala’s, etc. of gewoon even in je bed een filmpje kijken met een dekentje, een warm bad en een tijdschrift enzoverder. 

Zeg eens wat vaker whatever (of fuck off)
Wat mijn therapeut al vaak heeft gezegd: denk ‘het is mijn probleem niet’. Zo simpel als dat. Wij nemen heel wat indrukken op doorheen een dag en soms ook de gevoelens van anderen. Daarbij hebben we het al druk genoeg met onszelf, dus is het belangrijk om het van je af te kunnen zetten. Vind iemand je niet aardig? Daar kan jij helemaal niks aan veranderen en het is jouw probleem dus niet maar dat van de andere. Lucht er iemand je hart met een zwaar probleem? Geef hem/haar raad maar zet het meteen daarna van je af. Het is haar/zijn probleem en nee, dat is niet egoïstisch want je hebt hem wel geholpen maar draagt de last niet van zijn/haar probleem.

Maak er het beste van
Een groepswerk met de irritantste jongens van de school? Probeer niet meteen het negatieve te zien. Dat groepswerk is misschien over een onderwerp dat je interesseert of de opdracht is zo klein dat het niks voorstelt.

Doe leuke dingen voor/na school
Al lijkt het misschien niet zo: je leven bestaat uit meer dan alleen school. Je hebt je hobby’s, vrienden/familieleden, toekomst, passies, huisdieren, blog, etc. Als je schrijven leuk vindt: houd je voor om elke avond na school even een zinnetje of tien te schrijven. Ga wandelen in het bos met je beste vriendin, droom tijdens de saaie les wiskunde over je leven later, etc. Ook in de ochtend voor school kan je nog iets leuks doen: check je favoriete blogs, lees een stukje uit je boek, bekijk nog snel even een grappig filmpje, ...

Eet gezond
Neem fruit, noten, salades, … mee naar school. Maak er een soort van ‘spel’ van om min. één keer per week een gezonde dag in te lassen. Het maakt je maaltijd meteen kleurrijk en het is nog lekker ook! Zo heb je altijd iets om naar uit te kijken.

Denk aan fijne dingen
Heb je deze zomer gereisd? Grappige momenten beleeft met je vriendin? Een geweldig optreden gezien? Alles kan! 
Probeer goed om te gaan met kritiek
Ik, en vele anderen, voelen zich heel snel aangevallen door een opmerking/kritiek van anderen en ik reageer of niet ofwel word ik heel boos. Daarna voel ik mij schuldig omdat ik boos werd. Dit is dus geen goede manier. Zeg op een rustige manier dat je iets niet fijn vindt of laat het links liggen, hoe moeilijk dat het ook is. Hierover zal ik binnenkort zeker nog een artikel over schrijven!

Let op: Alles vergt oefening. Maak dus van school gebruik om jezelf verder te ontplooien en uit je comfortzone te stappen.Wees niet boos op jezelf als iets niet lukt want dat zal zeker een keertje het geval zijn. Motivatie is dus belangrijk! Ik geloof in jou en je mag mij altijd een mailtje sturen. :)

Heb jij nog enkele tips?
x Lisa
Ik zal in de toekomst zeker nog wat dieper over verschillende puntjes (hartjes) bloggen.
 

 Vergeet ons niet te volgen!
Follow on Bloglovin

3 opmerkingen:

  1. Leuk artikel. Gelukkig niet (meer) nodig ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vooral die zeg eens wat vaker whatever!

    BeantwoordenVerwijderen

 
Images by Freepik